Hvor mye egenkapital trenger jeg for å kjøpe bolig?

I denne artikkelen ser vi på nødvendig egenkapital for å kjøpe bolig, inkludert tilknyttede kostnader du bør være oppmerksom på, samt forslag til å opparbeide tilstrekkelig egenkapital. Videre vil vi gi deg innsikt i viktigheten av å bli kvitt kostbar gjeld før du søker boliglån.

Sliter du med dyr gjeld? Ai Finans kan hjelpe deg.

Start lånesøknad her

Hvor mye egenkapital trenger du?

Egenkapitalkravet for boligkjøp er definert av boliglånsforskriften. For å bidra til en mer bærekraftig utvikling i husholdningenes gjeld, har Finansdepartementet satt rammer for bankenes utlånspraksis. Hovedregelen er at du trenger minst 15% egenkapital av kjøpesummen for å kjøpe bolig.

Låneeksempel:

Ser du på en bolig til 3 millioner kroner, må du ha 450 000 kroner tilgjengelig som egenkapital. Dette kravet er satt for å sikre en viss økonomisk stabilitet og for å minimere risikoen både for låntaker og långiver. I tillegg kommer omkostninger som tinglysingsgebyr, og eventuel dokumentavgift eller tomteavgift. 

Omkostninger ved boligkjøp

Utover egenkapitalen er det flere omkostninger ved boligkjøp du må være oppmerksom på. Dette inkluderer dokumentavgift til staten ved kjøp av fast eiendom, tinglysingsgebyr for skjøtet og eventuelt for etablering av nye pantobligasjoner, samt takst- og inspeksjonskostnader. Disse omkostningene varierer, men det er viktig å ha dem i bakhodet når du kalkulerer den totale kostnaden ved boligkjøpet.

Omkostningene du pådrar deg ved kjøp av bolig varierer basert på typen bolig du investerer i:

Selveierbolig: Ved kjøp av selveierboliger kreves det at du betaler en dokumentavgift på 2,5% av kjøpesummen, i tillegg til tinglysningsgebyrer.

Borettslagsbolig: Når du anskaffer en bolig i et nyetablert borettslag, påløper det en kostnad på 2,5 prosent av din andel av borettslagets totale tomteverdi. For kjøp av en andelsbolig som har vært eid tidligere, er det ingen dokumentavgift, men tinglysningsgebyrer må fortsatt betales.

Unntak om krav til egenkapital

Banker har en viss fleksibilitet til å justere kravet om 15% egenkapital ved boliglån. De kan velge å gjøre dette i opptil 10% av lånene de utsteder, bortsett fra i Oslo, hvor grensen er satt til 8% av utlånene. Det er typisk søkere med sterk betalingsevne og høy inntekt som kan kvalifisere for lån uten å møte det fullstendige egenkapitalkravet. Dette skyldes at risikoen for betalingsproblemer antas å være lavere blant personer med stabil og god økonomi sammenlignet med de som har lavere inntekt.

Hvordan skaffe egentkapital til bolig?

Det finnes flere strategier for å opparbeide den nødvendige egenkapitalen for et boligkjøp. Boligsparing for ungdom (BSU) er en populær og skatteeffektiv måte for personer under 34 år å spare på. Fast månedlig sparing i et fond eller en høyrentekonto er også fornuftig. Noen velger også å bruke gaver eller arv som egenkapital. Det er viktig å starte sparingen tidlig og ha en klar plan for hvordan du kan nå målet ditt.

Viktigheten av å kvitte seg med dyr gjeld

Før du søker om boliglån, er det klokt å bli kvitt så mye dyr gjeld som mulig. Dette inkluderer kredittkortgjeld, forbrukslån og andre lån med høy rente. Å redusere gjeldsbyrden vil ikke bare forbedre din økonomiske situasjon, men også øke sjansen for å bli godkjent for et boliglån med gunstige vilkår. Bankene vurderer din totale gjeldsbelastning når de bestemmer hvor mye de kan låne ut, og mindre gjeld betyr at du kan låne mer.

Vi i Ai Finans kan hjelpe deg med å refinansiere dyr gjeld. Send oss en uforpliktende lånesøknad så vil du få svar innen kort tid.

Start gratis lånesøknad

Samle dyre smålån i et nytt boliglån!

4.6 Enestående

kr 2 000 000
150 000
10 000 000+
25 år
Månedsbeløp
kr
Låneeksempel: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341

Warning: Undefined array key "gclid" in /www/aifinansno_359/public/wp-content/themes/generatepress-child/footer.php on line 29