Hvordan beregnes kredittscore i Norge?

Når du søker om et lån, kredittkort eller for eksempel leilighet i Norge, vil banker og kredittinstitusjoner ofte sjekke din kredittscore før de bestemmer seg for å gi deg lånet eller kreditten. Men hvordan beregnes egentlig kredittscoren din, og hva påvirker den?

I Norge beregnes kredittscore av kredittopplysningsbyråer, som for eksempel Experian. Disse byråene samler inn informasjon fra ulike kilder, som gjeldsinformasjon fra inkassobyråer og betalingsanmerkninger fra namsmannen. De bruker så denne informasjonen til å beregne en persons kredittscore, som er en numerisk verdi som representerer risikoen ved å låne ut penger til vedkommende.

Les mer i artikkelen – Hva er kredittscore og hvorfor er det viktig?

Slik beregnes kredittscoren din

Faktorer som tas med i beregningen av kredittscore inkluderer blant annet betalingshistorikk, kredittutnyttelse, alder og antall kredittkontoer. La oss se nærmere på hver av disse faktorene:

 1. Betalingshistorikk: Betalingshistorikken din viser hvor godt du har klart å betale tilbake tidligere lån og kreditter. Hvis du har betalt tilbake alt i tide, vil dette ha en positiv effekt på kredittscoren din. Hvis du derimot har hatt forsinkelser eller mangler på betalingene, vil dette påvirke kredittscoren din negativt.
 2. Kredittutnyttelse: Kredittutnyttelse refererer til hvor mye av kredittgrensen din du faktisk bruker. Hvis du har en høy kredittgrense, men bruker bare en liten del av den, vil dette ha en positiv effekt på kredittscoren din. Hvis du derimot bruker mye av kredittgrensen din, vil dette påvirke kredittscoren din negativt.
 3. Alder på kredittkontoer: Jo lenger du har hatt kredittkontoer, desto bedre er det for kredittscoren din. Dette viser at du har erfaring med å håndtere kreditt over tid.
 4. Antall kredittkontoer: Hvis du har mange ulike kredittkontoer, vil dette påvirke kredittscoren din negativt. Dette viser at du har mange ulike kredittforpliktelser, noe som kan øke risikoen for at du ikke klarer å betale tilbake alt i tide.
 5. Tidligere kredittsøknader: Hvis du har søkt om mange lån eller kreditter tidligere, vil dette påvirke kredittscoren din negativt. Dette viser at du kanskje har hatt problemer med å få godkjent lån eller kreditter tidlig.
 6. Inntekt: En stabil og høy inntekt vil øke kredittscoren din, mens lav eller ustabil inntekt kan trekke tallet ned.
 7. Anmerkninger: Fravær av inkasso og betalingsanmerkninger vil også ha en positiv effekt på kredittscoren din.
 8. Skatteklasse: Skatteklasse og netto formue kan også påvirke kredittscoren din, selv om det ikke er like avgjørende som inntekt og betalingshistorikk.
 9. Alder: Din alder kan også spille en rolle i beregningen av kredittscoren, da eldre personer ofte anses som mer kredittverdige enn yngre.
 10. Fast bosted: Flyttemønsteret ditt kan også tas med i betraktningen, da hyppige flyttinger kan indikere økonomisk ustabilitet.
 11. Hvis du har enkeltpersonforetak eller andre næringsinteresser, kan dette også påvirke kredittscoren din.

Ai Finans hjelper med lån tross dårlig kredittscore

Hvis du har fått avslag på lån på grunn av en dårlig kredittscore, er det likevel håp. Du kan søke om spesialtilpassede lån som kan passe dine behov, vi i Ai Finans vil se på saken din og hjelpe deg gratis. Søk lån her. Du vil da få en egen rådgiver som vil snakke med bankene og kreditorene for deg, og gi deg et uforpliktende tilbud. Vi kan hjelpe deg med å slette inkasso og betalingsanmerkninger, refinansiere dyre lån og stoppe tvangssalg av bolig. Ta kontakt i dag for rask hjelp.

Start gratis søknad