Alt du trenger å vite om samboerkontrakt

Å flytte sammen med partneren din er en spennende tid, fylt med nye opplevelser og muligheter. Men i tillegg til å dele livet ditt med noen du er glad i, må du også tenke på det økonomiske aspektet av samlivet. Dette er hvor en samboerkontrakt kommer inn i bildet.

Hva er en samboerkontrakt?

En samboerkontrakt, også kjent som samboeravtale, er et juridisk dokument som regulerer økonomiske forhold mellom to personer som bor sammen uten å være gift. Formålet med en samboerkontrakt er å klargjøre hva som skjer med eiendeler, gjeld og økonomiske forpliktelser hvis forholdet skulle ende, enten ved separasjon, død eller på annen måte.

Hva bør en samboerkontrakt inneholde?

Innholdet i en samboerkontrakt kan variere avhengig av parets spesifikke situasjon og preferanser, men det er noen viktige elementer som bør inkluderes:

 1. Eiendeler og gjeld: List opp alle eiendeler og gjeld som hver av dere bringer inn i forholdet. Dette inkluderer boliger, bil, sparing, lån, og andre verdier.
 2. Økonomiske bidrag: Angi hvordan dere planlegger å dele utgifter i løpet av forholdet. Dette kan inkludere bidrag til husleie, strømregninger, matkostnader og andre utgifter.
 3. Eiendomsrettigheter: Diskuter hva som skal skje med eiendeler som dere kjøper sammen i løpet av forholdet. Hvem eier hva, og hvordan skal det fordeles hvis forholdet tar slutt?
 4. Samboernes rettigheter ved død eller separasjon: Beskriv hva som skal skje med eiendeler og eiendomsrettigheter hvis en av dere dør eller hvis forholdet tar slutt. Dette kan inkludere fordelingen av eiendom, pensjoner og forsikringsfordeler.
 5. Eventuelle avtaler om særeie: Hvis en av dere har spesielle eiendeler som skal holdes separate, for eksempel en familiearv, bør dette også inkluderes i kontrakten.
 6. Prosedyrer for endringer: Beskriv hvordan kontrakten kan endres hvis begge samboerne er enige om det. Dette kan være viktig ettersom forholdet utvikler seg.
 7. Juridiske råd og underskrifter: For å sikre at kontrakten er gyldig, bør begge parter konsultere med hver sin advokat før signering. Hver part bør signere kontrakten i nærvær av vitner eller en notarius publicus (noen som er autorisert til å bekrefte og verifisere signaturen på juridiske dokumenter, avtaler og attester).

Hva bør du tenke på før du skriver samboerkontrakt?

Når du oppretter en samboerkontrakt, er det noen ting du bør være obs på:

 1. Juridisk rådgivning: Det er viktig å konsultere med en advokat som er kjent med lovene i ditt område. Dette sikrer at kontrakten er juridisk bindende og gir deg den beskyttelsen du trenger.
 2. Ærlig kommunikasjon: Diskuter alle aspekter av forholdet og økonomien ærlig med partneren din. En åpen dialog er nøkkelen til en vellykket samboerkontrakt.
 3. Oppdatering av kontrakten: Endre kontrakten etter behov hvis forholdet utvikler seg. Dette kan innebære å legge til nye eiendeler, justere økonomiske bidrag eller endre vilkårene for eiendomsrettigheter.
 4. Sikker oppbevaring: Oppbevar kontrakten på et trygt sted, gjerne sammen med andre viktige dokumenter som testamenter og forsikringspoliser.
Les mer om Ai Finans sine gratis økonomiske tjenester her.

Samle dyre smålån i et nytt boliglån!

4.6 Enestående

kr 2 000 000
150 000
10 000 000+
25 år
Månedsbeløp
kr
Låneeksempel: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341

En samboerkontrakt er en nyttig måte å beskytte både forholdet ditt og økonomien din på. Selv om det kan virke unødvendig i starten av et forhold, kan det spare deg for mye stress og uenigheter hvis ting ikke går som planlagt. Husk at hensikten med en samboerkontrakt ikke er å forutsi et samlivsbrudd, men å sørge for at begge parter er klar over hva som skjer hvis det skulle skje.

Ta kontakt med en advokat for å få mer informasjon og veiledning om hvordan du kan opprette en samboerkontrakt som passer best for deg og din partner. Det er et skritt i riktig retning for å sikre en trygg og sunn økonomisk fremtid for begge parter.

Husk at informasjonen i denne bloggposten er generell, og det er viktig å søke juridisk rådgivning som er tilpasset din spesifikke situasjon og jurisdiksjon når du oppretter en samboerkontrakt.