Slik forhandler du med kreditorer

Visste du at der mulig å forhandle med kreditorene du skylder penger? Vi viser deg hvordan du går frem i dette innlegget.

1. Få oversikt over gjelden din og kreditorene dine

Det første steget er å ha full oversikt over din økonomiske situasjon. Dette innebærer å liste opp alle dine kreditorer og gjeldsposter, dette inkluderer lånebeløp, renter, og gebyrer for hvert enkelt lån eller kredittkort du har.

Du finner en oversikt over gjelden din i Gjeldsregisteret, ved å logge deg inn der så finner du den informasjonen du trenger.

2. Lag en realistisk nedbetalingsplan:

Basert på din økonomiske situasjon, utarbeid en plan som viser hvor mye du kan betale hver måned. Dette vil ikke bare hjelpe deg å organisere gjelden, men også vise kreditorer at du er seriøs om å ordne opp i økonomien din. Ta med:

 • Oversikt over dine utgifter med et budsjett
 • Oversikt over gjeld, renter og gebyrer du betaler hver måned
 • Tidsplan for nedbetaling 

3. Forhandlingen:

Det er flere ting du kan forhandle om;

 • Få lavere rente
  Du kan forsøke å forhandle ned renten på gjelden din. Lavere rente vil redusere de totale kostnadene og gjøre tilbakebetalingen mer overkommelig.
 • Nedbetalingsplan
  Hvis du har problemer med å betale nåværende krav, kan du forhandle om en endret nedbetalingsplan. Dette kan innebære lavere månedlige betalinger over en lengre periode for å gi deg litt frihet.
 • Betalingsutsettelse
  Hvis du ikke har mulighet til å møte betalingsforpliktelsene i det hele tatt, kan du forhandle om en midlertidig betalingsutsettelse. Dette kan gi deg tid til å «få hodet over vannet» før du fortsetter med betalingene.
 • Deloppgjør
  Deloppgjør innebærer at du betaler en del av gjelden som et engangsbeløp i bytte mot en reduksjon i den totale saldoen. Dette kan være aktuelt hvis du har en betydelig gjeld og ønsker å redusere den samlede byrden.
 • Reduksjon av gjeld
  I noen tilfeller kan du forsøke å forhandle om en reduksjon i den totale saldoen du skylder. Dette kan være relevant hvis du er i en økonomisk vanskelig situasjon og ikke har mulighet til å betale.

4. Kommunikasjon med kreditorer:

Når du forhandler, vær ærlig og åpen om din økonomiske situasjon. Det er også viktig å få alle nye avtaler skriftlig for å sikre at både du og kreditor forstår betingelsene klart.

Kreditorer kan være åpne for forhandlinger i visse situasjoner, særlig når de står overfor risikoen for å få tilbake mindre enn det de skyldes, eller ingenting i det hele tatt. Her er noen omstendigheter hvor kreditorer kan være spesielt villige til å forhandle om gjeld:

 1. Risiko for konkurs: Hvis det er en reell fare for at gjeldstakeren går konkurs, kan kreditorer foretrekke å forhandle frem en avtale. I tilfelle av konkurs kan de risikere å ikke få tilbake noen av de utestående pengene, så en forhandlet løsning hvor de får tilbake noe er ofte mer attraktiv.
 2. Unngå rettssystemet: Rettssaker kan være både tidkrevende og dyre. Kreditorer kan derfor foretrekke å komme til enighet utenfor rettssalen for å spare både tid og ressurser. En forhandlet løsning kan sikre at kreditorer får tilbake en større del av gjelden raskere enn om saken skulle håndteres av rettsvesenet.
 3. Tvingende nedjustering via namsmannen: Hvis saken skulle gå gjennom rettssystemet, spesielt gjennom namsmannen, kan kreditorer ende opp med å motta mindre enn det opprinnelige kravet. Kreditorer kan derfor være åpne for å forhandle direkte med gjeldstaker for å unngå at kravet blir nedjustert gjennom tvangsforhandlinger.
 4. Mulighet for raskere løsning: Forhandlinger kan ofte tilby en raskere oppløsning på gjeldssituasjoner sammenlignet med langvarige rettsprosesser. Dette er både gunstig for kreditor, som får tilbake betalinger tidligere, og for gjeldstaker, som kan unngå ytterligere akkumulering av renter og gebyrer.

Bak dyr gjeld inn i ett lån

Å refinansiere gjelden din kan være et godt alternativ for å få gjort opp gjelden din så raskt som mulig. Vi i Ai Finans har lang erfaring og kan hjelpe deg med dette. Tjenesten er gratis og uforpliktende, og våre rådgivere vil jobbe for å gi deg den beste løsningen.

START SØKNAD

Samle dyre smålån i et nytt boliglån!

4.6 Enestående

kr 2 000 000
150 000
10 000 000+
25 år
Månedsbeløp
kr
Låneeksempel: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341