Dette må du vite om skattemeldingen din

I dag begynner Skatteetaten å sende ut skattemeldingen for 2023. Og med det kommer en rekke spørsmål; hva må du sjekke og hva må du gjøre for å få pengene raskt? For mange kan skattemeldingen virke overveldende – Ai Finans er her for å guide deg gjennom prosessen og sørge for at du er godt informert.

Hva er skattemeldingen?

Skattemeldingen gir en oversikt over inntekten din, fradrag, gjeld, og formue for 2023. Tallene er basert på de opplysningene som var registrert på deg per 31. desember i det aktuelle kalenderåret. Opplysningene i skattemeldingen danner grunnlaget for ditt årlige skatteoppgjør. Det er viktig å gå nøye gjennom denne for å sikre at all informasjon er korrekt og fullstendig. Feil eller utelatelser kan ikke bare påvirke din skatteberegning, men også din kredittscore og lånevilkår i fremtiden.

Les mer i artikkelen – Hva er en bra kredittscore? Dette betyr scoren din

Når kommer skattemeldingen?

Skattemeldingen blir sendt ut fra og med i dag, 7. mars og alle skal ha fått den innen 22.mars. Du vil få melding, både på SMS og e-post med beskjed om at skattemeldingen din er klar.

Sjekke skattemeldingen

Hva må jeg sjekke i skattemeldingen?

Skattemeldingen er forhåndsutfylt med informasjon vi får fra arbeidsgiver og andre utbetalere, bank og andre du har lån hos, og lignende. Dette må du gjøre:

1: Sjekk det du har fått i inntekt og betalt i skatt

Inntekt kan være

  • lønn fra arbeidsgiver
  • pensjon eller uføretrygd fra NAV
  • sykepenger, dagpenger, foreldrepenger, uføretrygd og andre ytelser fra NAV

Du kan logge og sjekke hva som er rapportert inn fra arbeidsgivere, pensjonsutbetalere og andre

Sjekk lån og formue

Sjekk at opplysningene om lån og formue stemmer. Alle norske banker rapporterer inn alle renter og andre kostnader som er innbetalt til dem, og som du kan få fradrag for.

Har du lån i utlandet, må du sjekke om det er med og legge til hvis det mangler.

Du kan få verdsettingsrabatt på formuen din. Hvis du får det, er det forhåndsutfylt på skattemeldingen din.

Finn ut om du har krav på fradrag

Har du krav på fradrag, kan det føre til at du betaler mindre i skatt. Noen fradrag er forhåndsutfylte, mens andre må du føre opp selv.

Finn ut om du har krav på fradrag i fradragsveilederen

2: Endre om ting er feil

Hvis noen opplysninger er feil eller mangler i skattemeldingen du har mottatt, må endre dem sånn at det blir riktig. For eksempel kan det være at du har kjøpt eller solgt bolig, fått barn i barnehage eller har begynt å pendle til og fra jobb.

Selv om du har levert skattemeldingen, kan du fortsatt gjøre endringer. Da må du huske å levere skattemeldingen på nytt. Du kan gjøre endringer 3 år tilbake i tid.

3: Lever skattemeldingen

Fristen for å endre og levere skattemeldingen er 30. april.

Du kan endre og levere så mange ganger du vil, også etter at fristen er gått ut. Du trenger ikke sende oss dokumentasjon før vi spør etter det.

Hvis du ikke leverer skattemeldingen innen fristen, regner vi den som levert med de forhåndsutfylte opplysningene.

Du kan søke om utsatt frist for levering. Du kan få utsettelse inntil 30 dager, og fristen for å søke er 30. april. Hvis du får utsettelse kan du ikke forvente å få skatteoppgjøret i juni.

Hvordan få skattepengene raskere?

For å få eventuelle skattepenger du har til gode raskt tilbake, er nøkkelen å levere skattemeldingen så tidlig som mulig. Skatteoppgjøret behandles fortløpende, som betyr at tidlig innsending kan føre til tidligere utbetaling av skattepenger. Du bør også sjekke at kontonummeret som Skatteetaten har registrert i skattemeldingen er korrekt.

Les også – Hva er et skatteoppgjør?

Hvis du etter å ha gjennomgått skattemeldingen din innser at du kunne dra nytte av en bedre strukturert økonomi eller trenger hjelp til å håndtere eksisterende gjeld, kan refinansiering være en løsning. Refinansiering gjennom Ai Finans kan ikke bare redusere dine månedlige utgifter men også gi deg en mer oversiktlig økonomisk hverdag. Ved å samle gjeld og utnytte potensielt lavere renter, kan du frigjøre midler som ellers ville gått til dyre renteutgifter. Det er gratis og uforpliktende å søke.

Start gratis lånesøknad

Samle dyre smålån i et nytt boliglån!

4.6 Enestående

kr 2 000 000
150 000
10 000 000+
25 år
Månedsbeløp
kr
Låneeksempel: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341