Hva innebærer refinansiering med kausjonist?

Eier du ikke egen bolig, men ønsker å refinansiere så kan du gjøre det ved å refinansiere gjelden med kausjonist. Les videre om du ønsker å vite mer om hvordan du kan søke lån med kausjonist.

Hva er en kausjonist?

Refinansiering med kausjonist betyr at du refinansierer gjeld med sikkerhet i noen andre sin bolig. Det er gjerne en løsning om du har fått nei fra din vanlige bank, har betalingsanmerkninger eller ikke kan stille med noe sikkerhet selv. Normalt er en kausjonist noen i familien, en venn eller annen relasjon, men det er egentlig ingen regler på hvem som kan stille som kausjonist. Det viktigste for banken er at kausjonisten har verdier som gjør det mulig for banken å ta sikkerhet for det nye lånet de gir.

Kravene banken har på en kausjonist er at personen har god økonomi, ingen betalingsanmerkninger og den har verdier i bolig som banken kan ta pant i. Det er litt større risiko for banken å gi et refinarnsieringslån med kausjonist, og er derfor ekstra nøye på at kausjonisten har god nok sikkerhet.

Start gratis lånesøknad

Les mer om Ai Finans sine tjenester her.

Hva er forskjell på kausjonist og medlåntaker?

Det er noen vesentlige juridiske forskjeller mellom de to begrepene, har du to eller flere låntakere vil det være den samlede inntekten (og gjelden) som vurderes når det nye lånet skal innvilges. Medlåntakeren er solidarisk ansvarlig for lånet og for betjening av lånet. Dette betyr at ansvaret for lånet er delt likt mellom hovedlåntaker (deg) og medlåntaker. Dette gir mest sikkerhet for banken og det å være medlåntaker innebærer at ansvar på høyere nivå enn om man er kausjonist. Både hovedlåntaker og medlåntaker er da ansvarlige for at hele lånet betales ned i henhold til avtale og nedbetalingsplan, og ansvaret er der helt til lånet er nedbetalt. Tar du opp boliglån sammen med samboer/ektefelle/partner, blir en av dere stående som hovedlåntaker, mens den andre blir medlåntaker.  

Som kausjonist har du kun ansvar dersom låntaker/medlåntaker ikke tar ansvar for lånet og betaler i henhold til avtale. Velger du å stille som kausjonist kan du velge å garantere for deler av lånet, og også sette begrensninger med tanke på hvor lenge du ønsker å stille sikkerhet for lånet.

Ønsker du å lære mer om hva refinansiering innebærer?

Les artikkelen – Refinansiering: dette må du vite

Samle dyre smålån i et nytt boliglån!

4.6 Enestående

kr 2 000 000
150 000
10 000 000+
25 år
Månedsbeløp
kr
Låneeksempel: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341

Hvor lenge er man kausjonist?

Før du kan frigjøre kausjonist, må du ha tilstrekkelig sikkerhet på egenhånd. Det får du etter hvert som du betaler ned avdrag på lånet, eller boligen stiger i verdi. Fra du inngår avtalen kan kausjonistens ansvar vare maksimalt ti år. Ellers en det, er man kausjonist frem til låntaker har nok egenkapital i egen bolig, tilsvarende det kausjonisten har stilt sikkerhet for. Om alt går etter planen, vil det være godt innenfor de ti årene.

Slik søker du om refinansiering med kausjonist

Ved søk av lån oppgir du i søknaden at du har en person som ønsker å stille som garanti for hele eller deler av lånet. Banken vil deretter kredittsjekke både deg og kausjonisten.

Ai Finans hjelper deg uforpliktende og gratis. Fyll ut lånesøknaden, så ser vi på saken din og sjekker mulighetene dine hos flere banker samtidig så du kan få det beste tilbudet.

Søk refinansiering med kausjonist her