Hva skjer ved tvangssalg av bolig?

Tvangssalg av bolig er en uønsket situasjon for boligeiere. Dette kan skyldes økonomiske problemer, samlivsbrudd eller andre faktorer som gjør det vanskelig å opprettholde boliglånet. Når man ikke klarer å betale ned på lånet, kan kreditor ta beslag i boligen og selge den på tvangsauksjon. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som skjer ved tvangssalg av bolig.

Ønsker du rask hjelp med tvangssalg? Fyll ut søknaden under og vi vil kontakte deg.

Start gratis søknad her

Hva er tvangssalg av bolig?

Tvangssalg av bolig er en juridisk prosess der en kreditor (som du skylder penger) tar beslag i en bolig og selger den på tvangssalg for å dekke gjeldsforpliktelsene til boligeieren. Dette kan skje når boligeieren ikke klarer å betale avdrag på boliglånet over en lengre periode, og kreditor ser seg nødt til å sikre seg verdier for å dekke tapet.

Les mer i artikkelen – Alt du trenger å vite om tvangssalg av bolig

Hvordan foregår tvangssalg av bolig?

Når boligen skal tvangsselges, vil det først bli innkalt til en auksjon. Auksjonen vil bli annonsert og markedsført på forhånd, og det vil være mulig å delta i auksjonen både fysisk og via internett. Budgivningen starter vanligvis på en pris som er satt av namsmannen eller kreditoren.

Det er viktig å merke seg at prisen på tvangssalg av bolig vanligvis er betydelig lavere enn markedsprisen for boligen. Dette skyldes at tvangssalg foregår på en annen måte enn en vanlig salgsprosess, og at det ofte kan være behov for vedlikeholdsarbeid eller andre kostnader knyttet til salget.

Samle dyre smålån i et nytt boliglån!

4.6 Enestående

kr 2 000 000
150 000
10 000 000+
25 år
Månedsbeløp
kr
Låneeksempel: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341

Hva skjer med gjelden etter tvangssalg?

Når boligen er solgt på tvangsauksjon, vil kreditor først få dekket sitt krav mot boligeieren. Dette betyr at alle utestående beløp på boliglånet vil bli trukket fra salgsprisen på boligen. Dersom salgsprisen ikke er høy nok til å dekke hele kravet, vil boligeieren fortsatt ha et gjeldsansvar for restbeløpet.

Dersom salgsprisen på boligen er høyere enn gjelden som skal dekkes, vil overskuddet gå til boligeieren. Dette betyr at boligeieren kan få igjen en del av pengene som har blitt betalt inn på boliglånet.

Les mer i artikkelen – Tvangssalg av bolig: Prosessen og hva du kan gjøre

Hvordan kan man unngå tvangssalg?

Det er flere ting man kan gjøre for å unngå tvangssalg av bolig:

  1. Ta kontakt med kreditorene: Dersom du får økonomiske problemer og ikke klarer å betale ned på boliglånet, er det viktig å holde kreditorene informert. De kan hjelpe til med å finne løsninger som kan hjelpe deg å unngå tvangssalg, for eksempel avdragsutsettelse eller nedsettelse av renter.
  2. Søk hjelp fra en gjeldsrådgiver: Dersom du sliter med å betale ned på flere lån samtidig, kan det være lurt å søke hjelp fra en gjeldsrådgiver. De kan hjelpe deg med å sette opp en økonomisk plan og finne løsninger for å få oversikt over økonomien.
  3. Prøv å selge boligen på egen hånd: Dersom du vet at du kommer til å slite med å betale ned på boliglånet i lengre tid, kan det være lurt å prøve å selge boligen på egen hånd. Dette kan gi deg mer kontroll over salgsprosessen og kan gi en høyere salgspris enn en tvangsauksjon.
  4. Søk om refinansiering: Dersom du har flere lån med høye renter, kan det være lurt å søke om refinansiering. Dette kan gi deg bedre betingelser på lånet, og gjøre det lettere å betale ned på lånet over tid. Søk refinansiering her.
  5. Ha en økonomisk buffer: Det er alltid lurt å ha en økonomisk buffer i tilfelle uforutsette hendelser. Dette kan være et sparebeløp som kan brukes til å betale ned på lån eller dekke uforutsette utgifter.
  6. Unngå å ta opp forbrukslån: Dersom du allerede sliter med å betale ned på boliglånet, er det viktig å unngå å ta opp nye lån. Dette kan bare forverre den økonomiske situasjonen og gjøre det enda vanskeligere å unngå tvangssalg.

Les også: Lønnstrekk og tvangssalg av bolig – hvordan håndtere namsmannens inndrivelse av gjeld

Ai Finans stopper tvangssalg av bolig

Å stå overfor tvangssalg av bolig kan være en skremmende og stressende opplevelse. Men det er heldigvis løsninger for å unngå det. Ai Finans tilbyr en tjeneste som kan hjelpe deg å stoppe tvangssalg av bolig. Søk her.

Ai Finans jobber med å finne økonomiske løsninger for deg og din situasjon. Våre rådgivere er eksperter på refinansiering og fokuserer på å unngå tvangssalg, og de har lang erfaring med å hjelpe kunder i slike vanskelige situasjoner. Vi vil gjøre hele jobben for deg og forhandle med banken på dine vegne.

Dette vil gi deg en trygg og enkel prosess, hvor du kan fokusere på å betale ned på boliglånet og unngå tvangssalg. AI Finans vil sørge for at du får den beste løsningen for din situasjon, og vil hjelpe deg med å finne en økonomisk plan som passer for deg. Tjenesten er gratis.

Stopp tvangssalg av bolig