Hva er forskjell på forbrukslån og refinansiering? 

Begrepene forbrukslån og refinansiering blir ofte brukt litt om hverandre, og kan derfor virke forvirrende. Det er imidlertid noen viktige forskjeller mellom hva de to lånene innebærer. Det forteller vi deg mer om her!

Hva er forbrukslån?

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det betyr at banken låner deg kapital, uten at du trenger å stille personlige eiendeler som bolig eller bil som pant. Ettersom det ikke stilles krav til sikkerhet, tar banken en større risiko. Derfor har forbrukslån vanligvis høyere rente enn lån med sikkerhet. 

Lånebeløpet for forbrukslån varierer vanligvis fra noen tusen kroner til flere hundre tusen kroner. Tilbakebetalingstiden vil også variere fra noen måneder til flere år, avhengig av lånebeløpet og lånevilkårene. 

Forskjellen på forbrukslån og refinansiering

Sjekk Ai Finans sine gratis økonomiske tjenester her.

Noen av de vanligste årsakene til å ta opp forbrukslån er: 

  • Oppussing av bolig 
  • Innkjøp av møbler, hvitevarer og elektronikk 
  • Reiser og ferie
  • Uforutsette utgifter, som reparasjoner 
  • Refinansiere kredittkortgjeld og andre lån med høy rente 

Det er viktig å huske på at et forbrukslån ofte er en kostbar måte å finansiere utgifter på. Før du tar opp et forbrukslån, er det derfor viktig å være sikker på at du har evnen til å betale tilbake lånet innen fristen. 

Samle dyre smålån i et nytt boliglån!

4.6 Enestående

kr 2 000 000
150 000
10 000 000+
25 år
Månedsbeløp
kr
Låneeksempel: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341

Hvordan fungerer forbrukslån?

Et forbrukslån fungerer ved at du låner et beløp fra en bank, uten sikkerhet. Når lånet er godkjent, vil du motta en sum du kan bruke til hva som helst. Lånet vil vanligvis bli gitt med en fast rente og en fast betalingsplan, som vanligvis betales hver måned i en avtalt periode. 

Dersom du ikke betaler lånet tilbake i tide, vil dette kunne medføre økte kostnader, inkasso og betalingsanmerkning

Hvordan fungerer refinansiering?

Refinansiering er når du tar opp et nytt lån for å betale ned eksisterende lån og gjeld. Hensikten med refinansiering er å redusere den månedlige betalingssummen ved å senke renten og/eller forlenge betalingstiden. 

Les mer i artikkelen – Refinansiering: dette må du vite

Når du refinansierer, vil du derfor normalt søke om et nytt lån som har bedre betingelser enn det eksisterende lånet. Dersom du får godkjent refinansieringslånet, vil det nye lånet brukes til å betale tilbake det gamle lånet. Deretter vil du begynne å betale ned det nye lånet, i henhold til avtalt nedbetalingsplan. 

Refinansiering kan også brukes for å slå sammen flere eksisterende lån eller kreditter til ett lån. Slik vil du kunne få bedre oversikt og kontroll over økonomien, bedre betingelser, samt lavere månedlige utgifter.

Les mer i artikkelen – Hvorfor bør du refinansiere gjeld? 

Så, hva er egentlig forskjellen mellom forbrukslån og refinansiering?

Hovedforskjellen mellom refinansiering og forbrukslån er hva du søker lån til. Refinansiering innebærer som sagt at du tar opp et nytt lån for å erstatte et eller flere eksisterende lån. Forbrukslån derimot, er et lån som tas opp for å finansiere ulike typer forbruk, som ferie, oppussing eller uforutsette kostnader. 

Forbrukslån bør tas opp med forsiktighet og det er viktig å vurderer hvorvidt du har evne til å tilbakebetale lånet i tide, slik at du ikke havner i økonomiske vanskeligheter. Dersom du allerede har betydelig gjeld, kan refinansiering være en god løsning for å få bedre betingelser og større oversikt over økonomien. 

Les mer i artikkelen – Derfor lønner det seg å refinansiere forbrukslån 

Ai Finans hjelper deg med å refinansiere forbrukslånet ditt 

Vi i Ai Finans hjelper deg med å refinansiere forbrukslånet ditt dersom du kan stille med sikkerhet i bolig. Fordelen med denne type refinansiering, er at du får bedre vilkår og lavere rente enn ved refinansiering uten sikkerhet. 

Ta kontakt med oss i dag, så vil du få et uforpliktende tilbud. Tjenesten er gratis. 

Start lånesøknad her